tiistai 19. elokuuta 2014

MITÄ MUKAAN REILILLE?

Interrail-reissu häämöttää edessä, mutta mitä mukaan matkalle? Tärkeintä on muistaa, että tulet kantamaan pakkaamiasi tavaroita viikkojen ajan, joten mukaan kannattaa ottaa vain kaikista tarpeellisin. Matkan varrelta saa hankittua tarvittaessa lisää tavaroita ja rinkkaan kannattaakin jättää tilaa tätä varten. Olen listannut alle asioita, joita oman kokemukseni mukaan kannattaisi ottaa mukaan, kun Eurooppaa lähtee kiertämään. Lisäksi tiedossa on muutamia pakkaamiseen liittyviä vinkkejä. Pistäkää rohkeasti myös oma kortenne kekoon ja jakakaa ideoitanne!

Rinkka & muut laukut

Viime kesän reilillä minulla ja reilikaverillani oli käytössämme rinkat ja ne osoittautuivat todella käteviksi matkakumppaneiksi. On tärkeää, että rinkka on sopivan kokoinen ja ei itsessään paina paljoa. Painon on hyvä jakautua tasaisesti niin lantiolle kuin niskallekin. Koimme myös erittäin hyväksi sen, että rinkan sai auki niin päältä kuin edestäkin. Kannattaa hankkia mahdollisimman kestävä rinkka ja vesisateen varalle sille sadesuoja. Me vuokrasimme rinkkamme paikalliselta nuorisotalolta edullisesti. Paljon matkustelevalle voin kuitenkin suositella oman rinkan hankkimista. Tavaroita en suosittele pakkaamaan vedettävään matkalaukkuun tai olalla kannettavaan kassiin vaan selässä kannettava rinkka on mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto!

Rinkan lisäksi on hyvä ottaa mukaan pienempi reppu tai laukku, jota voi kantaa mukana päivän aikana rinkan jäädessä säilytykseen. Myös pieni passikotelo ja olkalaukku pidemmällä hihnalla ovat tarpeellisia.

Pakkaaminen

Tärkeintä on pakata kevyesti ja vain kaikista tarpeellisimmat asiat mukaan. Mitä vähemmän tavaraa on mukana sitä kevyemmin käyvät reililläkin askeleet. Matkan varrelta saa hankittua puuttuvia tavaroita ja ihmeen vähällä sitä muutenkin loppujen lopuksi pärjää.

Vaatteet voi rullata tyhjiin muovipusseihin, jolloin ne menevät todella pieneen tilaan tai taitella minigrip-pusseihin, joissa ne pysyvät kuivina ja järjestyksessä. Vaatteet kannattaakin lajitella niin, että ne löytyvät rinkasta helposti eikä rinkkaa tarvitse purkaa joka kerta, kun sieltä jotain tarvitsee.

Maasta toiseen kulkiessa on hyvä muistaa, että ottaa mukaan kopiot lääkeresepteistä ja pakkaa esimerkiksi pyykinpesujauheen mukaan sen omassa pakkauksessa ettei mahdollisessa tarkastuksessa tarvitse alkaa selittellä tablettien tai jauheen koostumuksia. Me emme kohdanneet mitään tällaisia ongelmia mutta kaikkeen kannattaa kuitenkin varautua.

Rahat, passi, mahdolliset kopiot passista ja muut arvokkaat jutut kannattaa pakata niin, että kaikki eivät ole samassa paikassa. Varkauden sattuessa et näin menetä kaikkia tärkeitä asioita. Olen kuullut kertomuksia, että reilillä on pöllitty kaikki tavarat mutta meiltä ei onneksi varastettu mitään.

Sisältö

Vaatteet

Millaisia vaatteita reilille kannattaa pakata mukaan riippuu paljon siitä, missä maissa tulee käymään, reissun ajankohdasta, säästä ja omasta tyylistä. Kannattaa tutkailla maiden säätiedotuksia ja melkeinpä joka maasta ja kaupungista löytyy internetistä taulukoita kuukausien keskimääräisistä lämpötiloista ja sademääristä. Erilaiset kulttuurit on myös hyvä ottaa huomioon ja joissakin nähtävyyksissä odotetaan asiallista pukeutumista.

Tärkeintä on, että vaatteet ovat kevyitä, niillä on helppo liikkua ja ne eivät hinkkaa mistään sekä tunnet niissä olosi hyväksi. Seuraavalle reilille itse ottaisin mukaan kevyen sateelta ja tuulelta suojaavan takin, neuleen, kaksi t-paitaa, kolme toppia, pitkät housut, kahdet shortsit, mekon, alusvaatteita ja sukkia, yöasun, bikinit, auringolta suojaavan hatun sekä kertakäyttösadetakin.

Kengät

Hyvät kengät ovat kaiken a ja o. Ihan uusilla kengillä ei kannata lähteä reissaamaan, sillä aika varmasti niistä tulee rakkoja. Jos reiliä varten tarvitsee uudet jalkineet, kannattaa ne hankkia ajoissa ja totuttaa jalat kenkiin käyttämällä niitä aluksi vaikkapa sisällä ja sitten ulkona lenkillä.

Kenkien valinta riippuu paljon siitä, mihin maihin menee ja millaista reiliä on suunnitellut. Vaellustyyppiselle matkalle tarvitsee erilaiset jalkineet kuin kaupunkikierroksille. Meillä oli mukana sandaalit, umpinaiset jalkineet sekä varvastossut. Itse käytin kuitenkin oikeastaan koko ajan sandaaleja. Varvastossuja käytimme hostellien suihkussa. Seuraavalle reilille, jos matkalle vielä pääsen, otan mukaan samat sandaalit, varvastossut sekä ehkä lenkkarit tai muut vastaavat kävelykengät. Toisaalta myös vähän hienommille kengille olisi ollut viime reilin aikana tarvetta, joten jotkut halppisballerinat tai -varvastossut tulen varmaan vielä hankkimaan sitten reilin aikana jostain maasta.

Nukkuminen

Viime reilillä meillä oli mukana tyynynliina, lakana, pussilakana ja makuupussi. Jälkeenpäin ajateltuna näitä kaikkia ei välttämättä olisi tarvinnut mukaan. Mitä mukaan kannattaa ottaa, riippuu paljon siitä, millaisia majoitusmuotoja aikoo käyttää. Monista hostelleista saa myös vuokrattua petivaatteet ja joissakin ne ovat ilmaisesti käytössä. Tyynynliinaa pakatessa kannattaa muistaa, että muuallapäin Eurooppaa tyynyt ovat usein huomattavasti isompia kuin Suomessa. Korvatulpat voi olla myös järkevää ottaa mukaan.

Hygieniatarvikkeet, lääkkeet ja kaunistuminen

Suomesta kannattaa ottaa mukaan hygieniatarvikkeet, joita matkan aikana tulee tarvitsemaan sekä omat henkilökohtaiset lääkkeet. Jonkun asian unohtuessa kotiin tai loppuessa reilin aikana, ulkomailla on kuitenkin aika helppo asioida tarvittaessa apteekissa tai joissain erikoiskaupoissa. Monet hygieniatarvikkeet löytyvät myös ihan normaaleista ruokakaupoista.

Mukaan kannattaa ottaa muun muassa shampoo, hoitoaine ja saippua, jotka voi pakata pienempiin pulloihin, kuivashampoo, kasvonpuhdistusaineet, deurorantti ja pieni hajuvesipullo, hammasharja -ja tahna, käsidesi, kynsisakset, lääkkeitä (särkylääkettä, maitohappobakteerivalmiste, henkilökohtaiset lääkkeet kuten allergialääke), laastaria (normaalia ja rakkolaastaria), desinfiointiaine, perusvoide, aurinkorasva, vähän meikkejä, harja, kampa, pampuloita ja pinnejä, korvikset, käsikoru ja kaulakoru, aurinkolasit, pieni peili, vessapaperirulla, pyykinpesuaine ja pyykkinaru, pyyhe, jonka saa rullattua pieneen tilaan ja joka kuivuu nopeasti sekä kosteus- ja desinfiointipyyhkeitä. Kannattaa pakata useimmiten tarvittavat asiat toilet-laukkuun, jonka voi ottaa helposti mukaan esimerkiksi hostellissa vessaan tai suihkuun mennessä.

Asiapaperit ja raha

Tärkeimmät asiapaperit ovat passi ja interrailkortti. Mukaan kannattaa ottaa myös Eurooppalainen sairaanhoitokortti sekä tärkeät osoitteet ja puhelinnumerot paperille ylös kirjoitettuna. Myös sukulaisten ja kavereiden osoitteet on järkevää ottaa mukaan, että voi lähettää postikortteja. Reiliä suunnitellessa kannattaa kirjoittaa kaupungeista saadut tiedot ylös ja ottaa ne reilille mukaan. Helpottaa paljon, jos kaupungeista tietää edes vähän sinne saapuessa. Kannattaa ottaakin mukaan vihko, jonne voi kirjoittaa ylös tietoja ennen reiliä sekä reilin aikana pitää matkapäiväkirjaa. Budjettikin pysyy paremmin kasassa, kun kirjoittaa päivän menot ylös.

Rahaa reilille kannattaa ottaa mukaan jonkin verran käteisenä mutta myös pankkikortilla pärjää hyvin. Suuria määriä käteistä ei kannata kantaa mukana ja kaikkia rahoja ei saa pitää samassa paikassa. Me emme vaihtaneet juurikaan euroja eri maiden valuutoiksi etukäteen vaan vasta paikan päällä. Ystävälläni oli käytössä Visa, jonka avulla teimme netissä varauksia majapaikkoihin. Monissa tapauksissa netistä varatessa ei käynyt Visa Electron, mikä kannattaa ottaa huomioon matkalle lähtiessä.

Junassa matkustaminen

Junassa kannattaa varautua istumaan reilin aikana useita tunteja. Mukaan kannattaakin varata vettä ja evästä. Puhallettava niskatyyny tai jokin muu pikkutyyny on hyvä olla mukana, jos aikoo junassa nukkua. Myös matkatekemistä kannattaa ottaa mukaan, kuten pelikortit, kynä ja paperia sekä Ipod. Monilla matkustajilla on myös kirjoja mukana. Junista löytyy pistorasia, joten kännykän lataaminen onnistuu siellä. 

Muuta tarpeellista

Kännykkä on hyvä olla mukana sillä sen avulla saa yhteyden kotiin, reilikavereihin, sillä voi kuunnella musiikkia tai pelata pelejä junassa istuessa, sen kautta voi varata majoituksia tai tutkailla säätietoja. Kannattaa vain olla tarkkana, että ei käytä ulkomailla maksullisia palveluja. Minä itse lähetin aina yhden viestin kotiin joka päivä, että olen turvassa. Kännykän lisäksi tietenkin tarvitsee laturin ja mahdollisesti kuulokkeet.

Reili ikuistetaan usein kameralla ja toiset kantaa mukanaan pientä digikameraa ja toiset taas järjestelmäkameraa. Itselläni oli viime kesänä mukana järjestelmäkamera ja sillä sai tosi hyviä kuvia, mutta sen kantaminen helteessä alkoi loppureilistä puuduttaa. Suosittelen ottamaan mukaan kevyen kameran tai sitten järkkärin kera kantorepun.

Porukalla matkustaessa kannattaa ottaa mukaan pistorasiaan tarkoitettu haaroitin ja Iso-Britanniaan matkustaessa on muistettava ottaa adapteri mukaan. Dormihuoneissa on usein lukollisia säilytyslokeroita, joiden oviin tarvitsee pienen munalukon.

Haarukka, veitsi ja lusikka ovat tarpeellisia, jos aikoo harrastaa piknik-tyylistä ruokailua, joka tulee useimmiten halvemmaksi kuin ravintolassa ruokaileminen. Linkkarin tai pienen monitoimityökalun mukana oleminen ei myöskään olisi pahitteeksi.

Minä ja ystäväni Mirja reilasimme suunnilleen tällaisin varustein kolme viikkoa Euroopassa ja hyvin pärjäsimme. Tuleeko teille mieleen pakkausvinkkejä, joita en tässä huomannut mainita? Ihanaa reiliä jokaiselle matkaan lähtijälle! 

8 kommenttia:

 1. Minkäkokoinen rinkka sulla oli? (:
  Kiitos tästä postauksesta, se on tosi hyödyllinen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että postauksesta oli hyötyä! Mulla oli muistaakseni 55 litran rinkka ja reilikaverillani Mirjalla kymmenisen litraa suurempi, eli noin 65 litrainen. :)

   Poista
 2. Osaatko sanoa, että jos ottaa sen 22 päivän kortin, jossa on 10 matkustuspäivää, niin onko pakko matkustaa 10 päivää vai voiko matkustaa esim vain seitsemänä päivänä? Haluttais frendien kanssa lähtee 2016 kesällä ja haaveena ois käydä Engalnnissa, Ranskassa ja Saksassa ehkä jopa Hollannissa tai Belgiassa :)

  VastaaPoista
 3. ja vielä sitä että missä niitä rinkkoja voi sitte säilyttää päivät ku on tutusttumassa kaupunkeihin? Kun hostelleissahan on yleensä muitakin samassa huoneessa. Niin onko hostelleissa yleensä jotkut lukkokaapit vai voiko jättää rinkat vaikka sänkyjen alle ja ottaa tärkeimmät tavarat mukaan päiväksi esim lompakko, puhelin tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kuulostaapa teidän suunnitelma kivalta! Olen ymmärtänyt, että kysymälläsi 10/22 päivän kortilla voi matkustaa kymmenenä vapaavalintaisena päivänä 22 päivän sisällä, eli ei useampana päivänä mutta kymmentä matkustuspäivää ei tietenkään tarvitse tulla täyteen - voitte ihan hyvin matkustaa sillä vain esimerkiksi seitsemänä päivänä. Lisää Interrail-korteista voit lukea esimerkiksi VR:n sivuilta: https://www.vr.fi/cs/vr/fi/interrail. Toinen hyödyllinen sivusto on https://fi.rail.cc/.

   Rinkkojen säilyttäminen onnistuu hyvin rautatieasemien säilytyslokeroissa. Niitä löytyy melkeinpä joka rautatieasemalta ja säilytys maksaa muutaman euron. Jos kyseisestä kaupungista on majapaikka, rinkan voi jättää sinne. Joissakin paikoissa voi olla lukollinen huone, jonne matkatavarat voi jättää säilytykseen mutta yleensä ne jätetään vain hostellihuoneeseen ja otetaan arvokkaimmat tavarat mukaan, kun lähdetään pois. Useimmista huoneista löytyy myös pieni kaappi, jonka saa lukkoon, jos on oma pieni munalukko mukana.

   Toivottavasti vastauksistani oli hyötyä ja vastailen mielelläni, jos tulee vielä jotain kysyttävää! :)

   Poista
 4. Moikka! Tosi kiva postaus ja uskon että tästä on hyötyä omalle reilaus reissulleni syksyllä 2016 :). Ihan sellainen kysymys reissuunne liittyen: millainen budjetti sinulla oli reissulla ja paljon tosiaan rahaa meni tuohon 22 päivän reissuun? Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, kiitos paljon, ja tosi ihanaa sekä ikimuistoista reiliä sulle!! :) Meillä meni reiliin rahaa vähän alle 1600 euroa, ja siihen sisältyi aivan kaikki kulut (rinkan vuokraus sekä muut Suomesta reiliä varten hankitut jutut, lentoliput, interrail-kortti, majoitukset, ruokailut, matkaliput, shoppailut...). Toki paljon halvemmallakin varmasti selviää :)

   Poista
 5. Hei! Löysin blogisi, kun googlailin Interrailiin liittyviä blogeja. Olen lähdössä ensi kesänä ensimmäistä kertaa reilaamaan, joten on mukava lukea aiheesta etukäteen. Minulle oli uusi idea pakata vaatteet minigrip-pusseihin - niissähän ne tosiaan pysyvät varmasti siisteinä rinkassa. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista