maanantai 2. huhtikuuta 2018

VIERAILULLA HOA LO -VANKILAMUSEOSSA

Muutama viikko sitten päätin viettää viikonlopun Hanoissa, sillä halusin tutustua paremmin kaupunkiin, joka tulisi useamman kuukauden ajan olemaan asuinpaikkakuntani. Päätin vuokrata Hanoin vanhasta kaupungista itselleni huoneen hotellista ja viikonlopun ajan seikkailla lomatunnelmissa Hanoissa. 

Viikonlopun aikana tutustuin Kirjallisuuden temppeliin, kävin Naisten museossa, vierailin kansainvälisessä seurakunnassa sekä vietin iltaa vaihtariporukalla toisen suomalaisen ja kahden ruotsalaisen vaihtarin kanssa. Vierailin myös Hoa Lo -vankilamuseossa, josta kerron nyt hieman enemmän.


Maison Centrale eli portti Hoa Lo -vankilaan. Myöhemmin paikka sai amerikkalaisten sotilaiden keskuudessa myös ironisen lempinimen ''Hanoi Hilton''.


Hoa Lo -vankilamuseo seisoo paikalla, jossa aikaisemmin sijaitsi suurempi Hoa Lo -vankila. Osa vankilasta kuitenkin purettiin uudempien rakennushankkeiden vuoksi ja nykyään vankilan vieressä kohoaakin 25 kerroksinen tornimainen rakennus. Vankilamuseossa aistii kuitenkin yhä sen tunnelman, mikä siellä ehkä joskus on vallinnut. Ranskan siirtomaavallan aikaan vietnamilaiset poliittiset vangit asuttivat sellejä ja myöhemmin amerikkalaiset sotilaat Vietnamin sodan aikana. 




Vietnamilaisten vankien elinoloja kuvailtiin epäinhimillisiksi. Pahimmillaan vankeja saattoi olla kolminkertainen määrä paikkoihin nähden. Vangit joutuivat nukkumaan lattialla toisissaan kiinni. Hygieniasta huolehtiminen oli hankalaa eikä tarjottava ruoka kovinkaan kelvollista. Vankien julmasta kohtelusta muistuttaa myös nähtävillä oleva giljotiini. 




Amerikkalaisten vankien elinoloja kuvataan hyvin eri tavoin kuin vietnamilaisten vankien. Saapuessani huoneeseen, jossa kerrotaan amerikkalaisten sotilaiden elämästä Hanoi Hiltonissa aloin pohtia, voiko kaikki kerrottu pitää paikkansa. Onko mahdollista, että amerikkalaisia kohdeltiin niin hyvin sen jälkeen, mitä vietnamilaiset olivat samassa vankilassa joutuneet kokemaan. Kuvien ja kertomusten mukaan vankien elämä oli aika siedettävää. Heille tarjottava ruoka oli hyvää, heillä oli erilaisia aktiviteetteja sekä myös joulua vankilassa juhlittiin. Vankilamuseossa onkin mielestäni aika vahvasti läsnä propaganda ja ihmisten ajatuksiin vaikuttaminen. 


Vierailu Hoa Lu -vankilamuseossa oli mielenkiintoinen kokemus. Opin lisää Vietnamin historiasta mutta myös siitä, ettei aina kaikkea näkemäänsä ja lukemaansa voi suoraan uskoa todeksi. Uskon, että elämä vankilassa on ollut karua sekä vietnamilaisilla että amerikkalaisilla sotilailla. Vankilan seinät muistuttavat monista surullisista ihmiskohtaloista mutta kertovat myös saavutetusta rauhasta sodan jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti